Hero & Heroin

Kelebihan Wanita

 1. Doa perempuan itu lebih termakbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. "ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, "ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia."
 2. apabila seseorang perempuan  mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.
 3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.
 4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.
 5. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah.
 6. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah dan orang yang takutkan akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.
 7. Barangsiapa membawa hadiah, lalu diberikan keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelakinya. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.
 8. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Nabi s.a.w) di dalam syurga.
 9. Barangsiapa yang diuji dengan seseuatu daripada  anak-anak perempuan, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.
 10. Tiap perempuan yang menolong suaminya dala urusan agama, maka Alah memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahul (10,000 tahun ) daripada suaminya.
 11. Permpuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan, memelihara kehormatan serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.
 12. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daipada 1,000 lelaki yang soleh.
 13. Aisyah berkata, 'Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab Rasulullah, "Suaminya... "siapa pula yang berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah, "Ibunya".
 14. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawaplah panggilan ibumu dahulu
 15. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di utara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya.
 16. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup akan pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.
 17. Barangsiapa yang bersikap ihsan dalam pergaulan dan mendidik dengan penuh takwa serta bertanggungjawab terhadap tiga atau dua anak prempuannya, atau saudara permpuannya, maka baginya syurga...
 18. Syuraga itu di bawah tapak kaki ibu.
 19. Oleh kerana kelebihan wanita inilah Nabi meletakkan wanita setaraf pada lelaki dan tidak lebih rendah. Wanitalah yang membuat seseorang lelaki itu kuat...

3 comments:

aniz said...

like =))

z.u.n.a.i.d.a said...

nice n3..
indahnya ciptaan Allah kan..semua ada kelebihan masing2..

gaung said...

best sharing...i love it!

kamu ditag disini 24+1 = aku